Koronavírus: Koronavírusu podľahlo v Brazílii už vyše 50.000 ľudí

22.06.2020 Celý región

Rio de Janeiro 22. júna (TASR) - Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 si doteraz v Brazílii vyžiadala spolu viac ako 50.000 obetí na životoch. V druhej najviac postihnutej krajine na svete zároveň zaznamenali približne milión infikovaných osôb, informuje agentúra AFP.

Ministerstvo zdravotníctva nahlásilo za posledných 24 hodín 641 nových úmrtí, čím celkový počet obetí dosiahol 50.617 osôb. V krajine zaznamenali 1.085.038 osôb pozitívne testovaných na koronavírus SARS-CoV-2.

V Spojených štátoch amerických, ktoré sú najviac zasiahnutou krajinou, majú takmer 120.000 úmrtí a viac ako 2.2 milióna prípadov nákazy.

Druhý najvyšší počet úmrtí v oblasti má Mexiko (20.349), kde zároveň evidujú viac ako 170.000 infikovaných. V Peru zomrelo na koronavírus už vyše 8000 osôb. Čile v sobotu takmer zdvojnásobilo počet obetí koronavírusu (7144), vďaka novej metóde sčítavania, ktorá zahŕňa aj pravdepodobné úmrtia na COVID-19.

Prezident Bolsonaro, ktorý sa stal známym prirovnaním koronavírusu k "miernej chrípke", sa dostal do sporu so štátnymi a miestnymi úradmi za to, že na zastavenie šírenia nákazy využili obmedzujúce opatrenia v duchu "zostaň doma".

Krajne pravicový líder argumentuje, že ekonomické dôsledky takýchto opatrení môžu byť horšie ako samotný koronavírus.
 
 

Reprodukčné číslo vírusu v Nemecku stúplo v nedeľu na hodnotu 2,88

Berlín 22. júna (TASR) - Reprodukčné číslo vírusu dosiahlo v nedeľu v Nemecku hodnotu 2,88, čo je výrazný nárast v porovnaní so sobotňajšou hodnotou 1,79. Informovala na svojej webovej stránke stanica Sky News s odvolaním sa na údaje zverejnené Inštitútom Roberta Kocha (RKI).

Reprodukčné číslo vyjadruje, koľko ľudí v priemere nakazí koronavírusom jedna infikovaná osoba.

RKI za posledný deň zaznamenal v Nemecku 687 nových prípadov nákazy, uvádza na svojej webovej stránke denník Die Welt. Celkový počet nakazených v krajine dosiahol v nedeľu 189.822 osôb.

Na hodnotu reprodukčného čísla majú podľa Die Welt vplyv aj lokálne ohniská nákazy v krajine.

Počet nakazených pracovníkov bitúnku v meste Rheda-Wiedenbrück v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko v nedeľu prevýšil 1300. Prvé správy o rozšírení nákazy v jednom z najväčších nemeckých bitúnkov sa objavili v stredu 17. júna.
 
 
 

Južná Kórea už zažíva druhú vlnu epidémie koronavírusu

Soul 22. júna (TASR) - Južná Kórea už zažíva druhú vlnu epidémie koronavírusu. Uviedla to v pondelok riaditeľka Kórejského strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) Čong Un-gjong, ktorú citovala agentúra Jonhap.

V krajine zaznamenali počas uplynulého víkendu 115 nových prípadov nákazy. Väčšinu z nich hlásia z husto obývanej metropolitnej oblasti Soulu, kde žije približne polovica z 51 miliónov obyvateľov krajiny.

"Pôvodne sme predpovedali, že druhá vlna príde na jeseň alebo v zime. Naša predpoveď bola mylná. Pokiaľ budú ľudia prichádzať do vzájomného blízkeho kontaktu, počet prípadov bude narastať," uviedla šéfka KCDC.

Starosta Soulu Pak Won-sun v pondelok varoval, že ak bude súčasný trend šírenia vírusu pokračovať, o mesiac môže denný prírastok prípadov prekročiť 800.

Apeloval preto na obyvateľov, aby neprestávali nosiť ochranné rúška a dodržiavali vzájomný odstup. Ak sa v najbližších dňoch nárast prípadov v Soule nezastaví, mesto zavedie prísnejšie epidemiologické opatrenia, varoval starosta.

Celková bilancia epidémie v Južnej Kórei je aktuálne 12.438 prípadov nákazy a 280 úmrtí.

V sobotu bol zaznamenaný najvyšší denný nárast prípadov nákazy koronavírusom za posledné približne tri týždne (67). V pondelok pribudlo len 17 nových infekcii, čo však môže súvisieť s nižším počtom vykonaných testov.

V Južnej Kórei sa objavujú nové ohniská prenosu od začiatku mája, keď sa zmiernili prísne opatrenia rozstupu medzi ľuďmi. Spojené boli najmä s nočnými klubmi, bohoslužbami, veľkým skladom elektronického obchodu a podomovými predajcami.

Rastie aj počet tzv. importovaných prípadov nákazy. Juhokórejské úrady preto od utorka zavádzajú reštrikcie pre cestujúcich z krajín s vyššou úrovňou nákazy.

Epidémia koronavírusu v Južnej Kórei kulminovala koncom februára, keď tam zaznamenali viac ako 900 nových prípadov nákazy v priebehu jedného dňa.
 
 

ndia hlási ďalších vyše 400 úmrtí na koronavírus

Naí Dillí 22. júna (TASR) - India v pondelok zaznamenala ďalších viac ako 400 úmrtí v dôsledku koronavírusového ochorenia COVID-19. Informovala o tom agentúra DPA.

Za posledných 24 hodín pribudlo v Indii 14.821 nových prípadov a 445 úmrtí, čím sa celkových počet úmrtí v dôsledku tohto ochorenia zvýšil na 13.699.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Indii zvýšil na 425.282. Ide o štvrtú najvyššiu bilanciu vo svete po USA, Brazílii a Rusku.

Viac nových úmrtí za deň zaznamenali indické úrady iba minulú stredu (17.6.), kedy Bombaj z dôvodu nešpecifikovaných "nezrovnalostí" upravil celkový počet úmrtí o 862 na 3165. Bezprostredne preto vtedy nebolo jasné, koľko infikovaných zomrelo za uplynulých 24 hodín.

Skutočné počty infikovaných i úmrtí sú podľa predpokladov v krajine vyššie, a to z dôvodu nedostatočného testovania a problémov pri oznamovaní.

Väčšina prípadov sa vyskytla v oblasti hlavného mesta Naí Dillí a v štátoch Maháraštra a Tamilnádu, kde evidujú asi 60 percent potvrdených infekcií. Aj keď sa drvivá väčšina prípadov nákazy koncentruje v mestách, úrady sa obávajú nárastu počtu prípadov vo vidieckych oblastiach, ktoré majú zlú zdravotnú infraštruktúru a sú domovom pre takmer 70 percent indickej populácie.
 
 

Krvnou plazmou v Maďarsku liečili už 15 pacientov s ochorením COVID-19

Budapešť 22. júna (TASR) - Terapiu krvnou plazmou v boji proti ochoreniu COVID-19 aplikovali v Maďarsku doposiaľ v 15 prípadoch ťažko chorých pacientov nakazených novým druhom koronavírusu, informoval v pondelok vo verejnoprávnej televízii M1 šéf Celoštátneho ústavu hematológie a infekčných chorôb Juhopeštianskej nemocnice Centrum István Vályi-Nagy.

Podľa jeho slov sú skúsenosti s touto terapiou výborné. "Z 15 pacientov sa už 13 z ochorenia vyliečilo a opustilo nemocnicu. Ďalší pacient síce tiež opustil nemocnicu, avšak zomrel na komplikácie svojich základných ochorení, a zomrel aj ďalší ťažko chorý pacient, ktorý sa tiež podrobil terapii krvnou plazmou," povedal.

Vályi-Nagy poznamenal, že zatiaľ ide o skúšobnú fázu, ktorú aplikujú v Maďarsku len v prípade veľmi ťažko chorých pacientov.

Existujú podľa jeho slov aj vedľajšie účinky takejto liečby. Zistili napríklad, že ochorenie COVID-19 spôsobuje aj problémy zrážania krvi.

Ako dodal, ďalšími alternatívami liečby, ktoré skúšali aj v Maďarsku, sú terapia prostredníctvom steroidov či liečba protizápalovým cytokínom Interleukín 6 (IL6), ktorú aplikovali úspešne v prípade 25 pacientov.

Do pondelka stúpol v Maďarsku počet nakazených koronavírusom o osem na 4102. Za uplynulých 24 hodín zomreli dvaja starší ťažko chorí pacienti; počet obetí ochorenia COVID-19 tak stúpol na 572.

Z ochorenia sa vyliečilo už 2590 ľudí, pričom počet aktuálne nakazených je podľa údajov stránky koronavirus.gov.hu 940.
 
 

Bulharsko znovu zavádza povinnosť nosiť rúška

Sofia 22. júna (TASR) – Bulharská vláda rozhodla, že v krajine od zajtra znovu zavedú povinné nosenie rúšok na tvár v uzavretých verejných priestoroch. Oznámil to v pondelok bulharský minister zdravotníctva Kiril Ananiev, ktorého citovali agentúry Reuters i BTA.

K opatreniu došlo po tom, ako v Bulharsku zaznamenali dosiaľ najvyšší týždenný nárast počtu nakazených.

Ananiev pred desiatimi dňami občanom nosiť rúška na takýchto miestach len odporúčal, nie však prikazoval. Povinné boli momentálne už len v prostriedkoch verejnej dopravy, lekárňach i zdravotníckych zariadeniach.

„Jediným zámerom je ochrana zdravia a života bulharských občanov," uviedol Ananiev. Dodal, že ľudia by mali rúška nosiť v obchodoch, na športových podujatiach a tiež v kinách či divadlách. Povinné je zároveň dodržiavať odstup 1,5 metra.

Minister uviedol, že na futbalových štadiónoch bude môcť zápasy bulharskej ligy sledovať do 1000 fanúšikov.

V sedemmiliónovom Bulharsku sa už otvorili reštaurácie, múzeá, knižnice, kiná, fitnescentrá i nákupné centrá, v ktorých musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia aj odstupy medzi ľuďmi.

V krajine však v uplynulom týždni zaznamenali 606 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je vôbec najvyšší týždenný nárast. Bulharsko dosiaľ zaevidovalo v súvislosti s novým koronavírusom celkovo 3905 prípadov nákazy a 199 úmrtí.

„Údaje z minulého týždňa sú pre celú krajinu alarmujúce," uviedla starostka Sofie Jordanka Fandakovová. „To zahŕňa aj Sofiu... Práve preto neustále diskutujeme a zvažujeme situáciu. Musíme sa naučiť žiť s týmto vírusom," dodala.
 
 

Británia hlási najnižší denný prírastok úmrtí od polovice marca

Londýn 22. júna (TASR) - Británia v pondelok hlásila 15 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ide o vôbec najnižší denný nárast od 15. marca. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na údaje britského ministerstva zdravotníctva.

Británia zaznamenala celkovo 42.647 úmrtí na COVID-19 a v tomto smere je treťou najviac zasiahnutou krajinou na svete; predstihujú ju len USA a Brazília. V Spojenom kráľovstve dosiaľ celkovo zaznamenali okolo 305.289 prípadov nákazy.

Do pondelka rána vykonali v Británii 8.029.757 testov, pričom za uplynulý deň ich bolo 139.659.

Britská vláda uviedla, že tento týždeň predstaví plán pre ďalšiu fázu uvoľňovania celoštátnych prísnych obmedzení, v rámci ktorej by sa mali 4. júla znovu otvoriť kaviarne, reštaurácie a puby.
 
 

Holandsko nehlási po prvý raz od marca žiadne úmrtie na koronavírus

Haag 22. júna (TASR) - V Holandsku za uplynulý deň po prvý raz od konca marca nehlásili žiadne ďalšie úmrtie v dôsledku nového koronavírusu, oznámili v pondelok tamojšie zdravotnícke úrady. Informovala o tom agentúra AFP.

Holandsko dosiaľ oficiálne zaznamenalo 49.658 prípadov nákazy, z nich 69 za posledných 24 hodín. V krajine koronavírusovej chorobe podľahlo celkovo 6090 ľudí.

"Neboli žiadne správy o úmrtiach," uviedol Národný ústav verejného zdravia (RIVM) na svojej webovej stránke. Upozornil však, že medzi prípadným úmrtím pacienta v nemocnici a následným nahlásením úmrtia dochádza k časovému posunu, úmrtia z uplynulého víkendu tak ešte nemusia byť úradu známe.

Sedemnásťmiliónové Holandsko si pri boji proti koronavírusovej pandémii zvolilo miernejší prístup než niektoré iné európske krajiny, keď nenariadilo obmedzenia vychádzania z domovov, píše AFP.

Reštaurácie, kiná, kaviarne, múzeá a terasy otvorili v krajine 1. júna, musia však dodržiavať predpisy tzv. sociálneho odstupu. Z veľkej časti sú tiež už opätovne otvorené školy.

Poriadková polícia však musela v nedeľu použiť vodné delá a zadržala stovky ľudí po tom, ako na protestoch proti opatreniam vypukli zrážky.
 
 

AFP: Novým koronavírusom sa už nakazilo viac ako deväť miliónov ľudí

Paríž 22. júna (TASR) - Počet osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 na celom svete presiahol deväť miliónov. Vyplýva to z najnovšej bilancie agentúry AFP, ktorá bola zverejnená v pondelok o 17.20 h SELČ.

Viac ako polovicu z celkového počtu 9.000.091 infikovaných evidujú v Európe a Spojených štátoch, pričom Európa zaznamenala 2.537.451 prípadov nákazy; v Spojených štátoch sa koronavírusom nakazili 2.281.903 ľudí.

Ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, doposiaľ vo svete podľahlo 468.881 ľudí. Z choroby sa celkovo vyliečili 4.455.591 osôb.

Od 16. mája sa počet infikovaných zdvojnásobil a len za posledných sedem dní zaznamenali na svete viac ako milión nových prípadov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však varuje, že skutočný počet infikovaných je oveľa vyšší, pretože v niektorých krajinách sú testom podrobované len najťažšie prípady.
 
 

Portugalský premiér oznámil obnovenie niektorých reštrikcií v Lisabone

Lisabon 22. júna (TASR) - Portugalský premiér António Costa v pondelok oznámil, že v hlavnom meste Lisabon dôjde od utorka k opätovnému zavedeniu niektorých epidemiologických opatrení v snahe dostať šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 pod kontrolu. Informovala o tom agentúra AFP.

Costa uviedol, že medzi príslušné opatrenia patrí obmedzenie počtu ľudí na zhromaždení na desať osôb a skrátenie otváracích hodín pre kaviarne a obchody do 20.00 h.

"Určité opatrenia sa budú uplatňovať v regióne hlavného mesta," uviedol premiér na tlačovej konferencii po stretnutí so starostami niekoľkých obcí.

Podľa miestnych médií, ktoré vychádzajú z oficiálnych údajov, Portugalsko v období od 21. mája do 21. júna zaznamenalo 9221 ďalších prípadov nákazy koronavírusom, pričom väčšinu z nich evidovali v regiónoch Lisabonu a údolia rieky Tagus.

V Portugalsku s približne desiatimi miliónmi obyvateľov zaznamenali dosiaľ 1534 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, a 39.392 prípadov nákazy.
 
 
 
 

Vyberte región